Alistaja puhuu

Miehet, nuo kultalusikka suussa syntyneet testosteronia puhkuvat retaleet, ovat aika velikultia. Heillä on heteropatriarkaaliset pahat mielessä, vaikka muuta väittäisivät.

Yhteiskuntamme tekee kaiken miehille helpoksi. Kätketyt hyvä veli -verkostot järjestävät saunailloissa miesten asiat ja junailevat heille hyviä työpaikkoja. Naisten raataessa pienellä palkalla miehet kettuilevat kukkoina tunkiolla. Miehet ovat pahoja. Amen.

Referaatti on kiihkeästä ruokapöytäkeskustelusta, jota seurasin Juveneksen kuppilassa. Korvani olivat paitsi höröllään, myös punaiset. Valitettavasti osa minun, miehen, synnynnäisestä pahuudesta jäi kuulematta.


Tutkitaanpa tilastoja. Miehet pahoinpitelevät naisia paljon useammin kuin naiset miehiä — totta. Johtoportaassa on selvä miesenemmistö — kyllä. Näistä tosiasioista ei kuitenkaan voi vetää johtopäätöstä, että ihmisryhmänä miehet olisivat erityisen hyväosaisia.

Enemmistö pitkäaikaistyöttömistä, väkivaltaan ja onnettomuuksiin kuolevista, alkoholisteista ja narkomaaneista on miehiä. Neljä viideosaa asunnottomista ja itsemurhan tehneistä on miehiä. Mielisairaaloiden pitkäaikaispotilaista miehiä on kaksi kolmasosaa. Yömajoissa ja vankiloissa on selvä, tosin päihtynyt, miesenemmistö. Niiden asukkaista yli 90 prosenttia on miehiä.

Armeijan tykinruoka koostuu lähinnä miehistä. Yhteiskunta pakottaa miehet vähintään puolen vuoden pakkotyöhön. Miehet saavat koulussa keskimäärin huonompia arvosanoja ja selviävät naisia harvemmin jatko-opintoihin. Tarkkailuluokkia kansoittavat lähinnä pojat. Parikymppisistä pojanklopeista koulutuksen ja työelämän ulkopuolella on 15 prosenttia, tytöistä hyvin harva. Huoltajuusriidoissa miesten asema on heikko.

Eikä siinä vielä kaikki. Sortajasukupuoleksikin kutsuttujen olentojen, miesten, keskimääräinen elinikä on seitsemän vuotta naisten ikää lyhyempi. Voisiko myös alistajien asemassa olla korjattavaa?


Olisi höperöä väittää maskulinismia tasa-arvon synonyymiksi. Loogisesti yhtä virheellistä on käyttää sen synonyymina feminismiä. Kainosti ehdotan, että kutsutaan tasa-arvoa ihan vaan tasa-arvoksi. Ja koetetaan edetä sitä kohti. Pyrkimystä eivät tue lapselliset yleistykset miehistä, naisista tai mistään ihmisryhmästä.

Seppo Honkanen

Aviisin pääkirjoitus 11/2008

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s