Hyvä Barack

Barack, tunnen sinut niin hyvin, että uskallan sinutella. Olen seurannut taivaltasi yli vuoden. Tiedän elämäntarinastasi enemmän kuin useimpien tuttavieni vaiheista.

Internetin ansioista vaalitaistoanne pystyi seuraamaan kuin parasta televisiosarjaa. Heräsin kahdesti aamuyöllä, jotta pääsin katsomaan sinun ja John McCainin väittelyä. Kun heitit terävän repliikin, olin innoissani. Kun McCain iski takaisin, minua pelotti.

Lähin kunnallisvaaliehdokas asuu naapurissani. Sinä asut tuhansien kilometrien päässä. Siitä huolimatta teidän kamppailunne kosketti minua eri tavalla kuin tympeät paikallisvaalimme. Jokin olemuksessasi herättää sen idealismin pisaran, joka minussa vielä on.

Edeltäjäsi väitti taistelevansa hyvän puolesta pahaa vastaan. Hänen höpinöitään minä halveksin. Sinun karismaattisia puheitasi jostain syystä uskon.

Yksi ihminen ei voi muuttaa koko maailmaa, mutta jo nyt olet kohentanut Bushin hallinnon likaamaa mielikuvaa amerikkalaisista. Se on merkittävä askel.

Vuosi sitten en olisi laittanut senttiäkään likoon sen puolesta, että maanmiehesi todella ymmärtävät valita sinut presidentikseen. Olet musta, säkenöivän älykäs, köyhistä oloista ponnistanut maailmankansalainen. Toinen nimesi tuo mieleen Saddamin ja sukunimesi arkkiterroristi Bin Ladenin.

Joskus kohtalollakin on huumorintajua.

Barack, olet mahtava myyntimies ja loistava puhuja. Toivottavasti sydämessäsi asuu muutakin kuin kauniisti käärittyä vallanhimoa.

Entinen naapurisi kuvaili sinua Helsingin Sanomissa lämpimäksi ja laskelmoivaksi mieheksi. Presidentin luonteenkuvaukseksi se on mielestäni paras mahdollinen. Jonkin sortin egoisti ja pyrkyri sinäkin väistämättä olet. Muuten et olisi edes lähtenyt kahden vuoden taisteluun maailman mahtavimmasta istuimesta.

Barack, olet nyt asemassa, jossa koko maailma tahtoo sinusta palasen. Kaikkien odotukset eivät voi mitenkään täyttyä. Tärkeintä on, että ristitulessakin pysyt ihmisenä, joka olet kertonut olevasi. Toivotan sinulle onnea.

Sinä et saa paljastua likaiseksi, vallasta huumautuvaksi, sapeleita kalistelevaksi jenkkipoliitikoksi. Jos niin käy, minä valitan kuluttajansuojaviranomaisille.

Ja minusta tulee lopullisesti kyynikko.

Seppo Honkanen
Aviisin pääkirjoitus 15/2008

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s