Mika Waltari työntää kuulaa?

Kolme neljästä ei tiedä, mitkä puolueet ovat tällä hetkellä hallituksessa, Helsingin Sanomat päivittelee. On monta muutakin asiaa, joita kolme neljästä ei tiedä.

Ensimmäinen ei tiedä Suomen olleen osa Venäjää. Toinen ei ymmärrä tähden ja planeetan eroa. Kolmas sekoittaa Mika Waltarin ja Mika Halvarin. Nyt puhutaan tamperelaisista yliopisto-opiskelijoista.

Mutta he tietävät paljon. Ainakin, jos heitä vertaa varapresidenttiehdokas Sarah Paliniin. Hän uskoo, että dinosaurukset ja ihmiset elivät yhtä aikaa 6 000 vuotta sitten. Ilmastonmuutoksen syystä Palin ei ole varma. Hän ei osannut kysyttäessä mainita yhtään sanomalehteä, jota lukee säännöllisesti.

Rouva Palin on esimerkki kvartaalitalouden ihailemasta uratykistä. Hänen aikatauluunsa tuskin on mahtunut montaa kirjaa, saati puolivallatonta yleissivistystä.

Suomalaisen koulutusjärjestelmän korkeatasoisuutta muistetaan jatkuvasti korostaa. Silti minua vaivaa kiusallinen kutina. Kuuluvatko knoppitiedoilla päsmäröivät fakki-idiootit todella maailman fiksuimpaan sakkiin? Onko henkilö sivistynyt, jos hänellä on todistuksissaan korkeat arvosanat, mutta hän ei ole lukenut oppiaineensa ulkopuolisia kirjoja?

Edes akateemisen oppineisuuden huippuyksilön, tohtorin, ei tarvitse tietää mitään historiasta, filosofiasta, psykologiasta, kosmologiasta, maailman kirjallisuudesta tai biologiasta. Pahimmillaan riittää, että hän kirjoittaa itsestäänselviä latteuksia akateemisessa muodossa väitöskirjan verran. Simsalabim – taas tehtiin tohtori.

Erään matkailualan väitöskirjan lopputulos on, että ”virtuaalinen matkailu ei korvaa reaalitodellisuudessa tapahtuvaa matkailua. Sen sijaan matkailualan palvelusivuilla surffailu lisää myös fyysistä matkailua.” Enpä olisi arvannut.

Mihin tarvitaan matkailualan tohtoreita? Tohtoreita!

Jos maailmankuva perustuu ulkoa opeteltuihin tenttikirjoihin, myös oman alan tietämys jää väistämättä vaillinaiseksi. Kaiken erikoistiedon tukijalka on aina ja ikuisesti monipuolinen yleistieto.

”Eikö olisi sääli viettää ainutkertainen elämä maapallolla saamatta koskaan selville, mistä kaikessa oikeastaan on kysymys”, kysytään Bill Brysonin teoksen Lyhyt historia lähes kaikesta kansiliepeessä. Kyseisestä kirjasta olisi syytä tehdä pääsykoelukemistoa kaikille yliopistoon pyrkiville. Kannattaa se lukea muutenkin.

Seppo Honkanen
Aviisin pääkirjoitus 13/2008

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s