Salamana tuomittu

Hannu Salama tuomittiin vuonna 1968 kolmeksi kuukaudeksi ehdolliseen vankeuteen, koska hänen teoksensa Juhannustanssit sisälsi jumalanpilkkaa.

Seuraavan vuoden helmikuussa Erik Schüller piti Vanhalla ylioppilastalolla puheen, jossa hän yllytti paikallaolijoita kieltäytymään aseista. Hänet haastettiin oikeuteen.

Ennen oikeudenkäyntiä Schüllerin tueksi kerättiin adressi, jonka allekirjoittajat tekivät saman rikoksen: yllyttivät aseistakieltäytymiseen. Nimiä kertyi yli sata, esimerkiksi Paavo Lipponen, Erkki Tuomioja ja Jörn Donner. Schüller sai reilun vuoden mittaisen vankeustuomion, muut allekirjoittaneet sakkoja tai ehdollista vankeutta. Tuomiot sentään kumottiin ylemmissä oikeusasteissa.

Onneksi ajat ovat muuttuneet. Ovathan?

Maahanmuutto on herkkä ja moniulotteinen asia. Siitä huolimatta, ja juuri siksi, aiheesta pitää voida puhua muutakin kuin yhdellä äänellä. Keskustelu, jossa vain omia mielipiteitä suvaitaan, ei ole aitoa keskustelua.

Länsimaisen vapauden peruspilari on, että jokaisella on oikeus muodostaa ja ilmaista mielipiteensä. Suomen laki ei kiellä typeryyttä saati kapeakatseisuutta.

Tohtori Jussi Halla-aho esittää blogissaan kärkkäitä, yksisilmäisiä mielipiteitä maahanmuuttajista ja monikulttuurisuudesta. Hän jankuttaa, käyttää mautonta retoriikkaa ja ampuu kärpäsiä tykillä. Mutta hän ei pelkästään uhoa ja pauhaa vaan pyrkii perustelemaan mielipiteensä analyyttisesti.

Vihreiden naisten Halla-ahon blogikirjoituksista jättämä tutkintapyyntö on edennyt syyteharkintaan. Jos tapaus päätyy käräjille, syntyy monille väistämättä mielikuva poliittisesta oikeudenkäynnistä.

Yksi asia on varma. Tutkintapyyntö osuu lopulta Vihreitä naisia nilkkaan. Perussuomalaiset keräävät jupakan ansiosta ilmaisia palstamillejä ja syvien rivien sympatiapisteitä. Suurin voittaja on lopulta kuitenkin itse pääpiru Jussi Halla-Aho. Hänet valitaan saamansa julkisuuden avulla seuraavaan eduskuntaan.

”Sananvapaus kattaa myös sellaiset viestit, jotka loukkaavat, järkyttävät tai häiritsevät valtiota tai jotain sen väestön osaa. Tätä edellyttää moniarvoisuus, suvaitsevaisuus ja avarakatseisuus, joita ilman ei ole kansanvaltaista yhteiskuntaa”, korostaa Euroopan ihmisoikeustuomioistuin.

Olen tuomioistuimen kanssa samaa mieltä.

Seppo Honkanen
Aviisin pääkirjoitus 2/2009

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s