Kaikki penaalin kynät

He ovat huippuälykkäitä, käveleviä sivistyssanakirjoja. He promeneeraavat käytävillä siteeraten Wittgensteinia ja rakastuvatkin vain lähdeviitteiden kera. Eivätkä he ainakaan biletä.

He olivat mielikuvani yliopisto-opiskelijoista. Olin väärässä.

Yliopisto on rikas ympäristö, johon mahtuu tavattoman monenlaisia persoonia. Hervottomimmat humoristit, imukykyisimmät viinasienet ja viehättävimmät neidot olen kohdannut yliopiston käytävillä. Tietysti niiden huippuälykköjen, sitaattimestareiden ja pilkunviilaajien lisäksi.

Harvoin sanotaan ääneen, että kaikki penaalin kynät eivät ole yhtä teräviä. Kampusalueelle mahtuu runsaasti myös tyhmyyttä, tietämättömyyttä ja yksisilmäisyyttä. Kantapään kautta oppii, etteivät hienoimmat tutkinnot takaa vilkkaimmin juoksevaa järkeä.

Eikä siinä vielä kaikki. Yliopiston tiloissa kyräillään, naidaan ristiin ja puukotetaan selkään. Lepohuoneetkin on lukittu liiallisen sekstailun vuoksi.
Siis tuiki tavallinen ihmisyhteisö.

Arvoisa tuore opiskelija, älä pelkää. Olet tasan yhtä fiksu kuin aiemmin aloittaneet, kaikkitietäviltä vaikuttavat tyypit. On luonnollista, että syksyllä olet täysin hukassa. Sinun pitääkin olla. Me kaikki muutkin olemme olleet.

Juo viinaa.

Tai jos et juo viinaa, ei se mitään. Lähde rientoihin. Tutustu ihmisiin. Touhua. Opintoviikkoja ehdit suorittaa hiukan myöhemmin.

Arvokkainta, mitä yliopisto tarjoaa, ei mielestäni lopultakaan ole loppututkinto. Elinikäiset ystävät ja mieleenpainuvimmat kokemukset saadaan usein opiskeluaikana. Moni löytää kampukselta elämänkumppanin. Ja raa’alla bisneslogiikalla ajateltuna: yliopisto on paras mahdollinen paikka verkostojen luomiseen.

Kun katson peruutuspeiliin, olen onnellinen, että olen saanut viettää nuoruuteni parhaat vuodet Tampereen yliopistossa. Välillä se on ollut turhauttavaa mutta ennen kaikkea antoisaa. Kiitos asianosaisille.

Sinulle, jolla kaikki on vielä edessä, taidan olla hieman kateellinen.

Seppo Honkanen
Aviisin pääkirjoitus 9/09

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s