Vaiettu väkivalta

Käsivarressani on naisen jättämä arpi. Minä en ole koskaan lyönyt naista, mutta nainen on lyönyt minua. En ole tilastopoikkeus, sillä pojat joutuvat tyttöjä useammin väkivallan kohteeksi seurustelusuhteissaan.
Hetkinen.

Pojathan ovat pahoinpiteleviä rakkikoiria ja tytöt viattomia uhreja. Tutkimukset nyt vaan sattuvat osoittamaan jotain ihan muuta.

Lähes joka kymmenes poika ilmoitti nykyisen seurustelukumppaninsa lyöneen tai potkineen häntä, ilmenee Oikeuspoliittisen tutkimuslaitoksen tuoreesta tutkimuksesta. Tytöistä samaa oli kokenut vain kaksi sadasta.

Tutkimukseen osallistui lähes 6 000 teini-ikäistä.

Varusmiehistä parikymmentä prosenttia on joutunut kumppaninsa lyömäksi, ilmenee Lääkärilehdessä vuonna 2006 julkaistusta tutkimuksesta. Vain prosentti varusmiehistä tunnusti itse lyöneensä naisystäväänsä. Vastaajia oli yli tuhat.

Kuulen vastalausemyrskyn.

”Tilastoharha! Väärä tutkimusmetodi! Hetero-patriarkaalinen asenne!”

Ehkä. Mistä minä tiedän. Mutta sen tiedän, että jos mies kehtaisi väittää naisen mustaa silmää tilastoharhaksi tai haihatteluksi, hänet tuomittaisiin syvimpään sovinistihelvetin kuiluun.

Naisten väkivaltaisuudesta kertovat tutkimustulokset pitää ottaa yhtä vakavasti kuin miesten väkivaltaisuudesta todistavat aineistot. Yksipuolinen oletus naisista uhreina ei hyödytä kumpaakaan sukupuolta. Väkivaltaisen naisen on vaikea saada hoitoa ongelmaansa, jos naisen harjoittamaa parisuhdeväkivaltaa ei virallisesti ole olemassakaan.

Naiset juovat kuin miehet, mutta alkoholi ei ole tasa-arvoinen aine. Se vaikuttaa naisen kehossa eri tavalla. Kova känni vie estot, mutta tuo tilalle aggressiivisuutta lisäävän testosteronipiikin.

Veikkaan, että nuorten naisten yllättävää väkivaltaisuutta selittää osittain nykyinen, muuttunut alkoholikulttuuri. Ainakin minun kädessäni olevan arven aiheutti tolkuttoman humaltunut tyttöystäväni.

Miehet ovat naisia vahvempia. Jos mies lyö, jälki on rumempaa. Miehen ruumis kestää iskuja naista paremmin. Mielestäni olisi silti hienoa, jos kukaan ei löisi ketään. Eivät edes naiset miehiä.

Parisuhdeväkivaltaa täytyy tutkia ilman ennakkoasennetta hyvistä naisista ja pahoista miehistä. Ammattikielellä sitä kutsutaan tieteelliseksi objektiivisuudeksi.

Seppo Honkanen

Aviisin pääkirjoitus 10/2009

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s