Karvoihin katsominen

Ensimmäisenä toimitukseen leijui eletyn elämän tuoksu. Se lähti katujen miehestä, jonka kädessä oli passi, olkapäällä käsilaukku ja kasvoilla huolestunut ilme. Valmistauduin ohjaamaan hänet ulos.

”Laukku löytyi kadulta. Ajattelin, olisiko se jonkun opiskelijatytön.”

Mies oli hoiperrellut oikeaan paikkaan. Opiskelijarekisterin avulla selvisi, että passi, lompakko ja laukku olivat yliopisto-opiskelijan kadottamia. Tavoitimme helpottuneen naisen puhelimella. Löytäjää pyysimme jättämään yhteystietonsa, jotta omistaja voisi kiittää häntä myöhemmin.

”Asun kadulla. Hengailen keskustassa.”

Mies kertoi löytäneensä tavarat, kun oli menossa nukkumaan Anttilan parkkihalliin.

Vaikka omistaja tavoitettiin, katujen mies oli edelleen rauhaton. Emme ymmärtäneet, mikä oli vialla, kunnes hän kaivoi taskustaan tupakka-askin ja heitteli kasan savukkeita laukkuun. Häntä vaivasi, että löytölaukussa oli ainoastaan tyhjä aski!

”Ettei tytön tarvitse olla heti ilman röökiä. Kun mulla näitä nyt sattuu olemaan.”

Mies, jonka mukana oli luultavasti hänen koko omaisuutensa, oli valmis jakamaan siitäkin vähästä. Hän tahtoi auttaa tuntematonta. Se oli pyyteetöntä hyvyyttä puhtaimmillaan.

Neljä viidestä suomalaisesta kertoo antavansa rahaa keräyksiin ja olevansa halukkaita auttamaan köyhiä taloudellisesti. Omin teoin köyhimpiä olisi valmiita auttamaan noin puolet suomalaisista.

Hyvä niin.

Usein näyttää kuitenkin siltä, että hyvin pukeutuneet tyypit kopistelevat Pelastusarmeijan joulupatojen ja muiden keräyastioiden ohitse. Heillä on kiire hoitamaan bisneksiä, ostoksia tai jotain muuta erityisen tärkeää. Resuisemmat kaverit pysähtyvät. He työntävät astioihin seteleitä, koska eivät ole liian hienoja tietämään, millaista on, kun ei ole.

”Kun mulla näitä nyt sattuu olemaan.”

Katujen enkelin lause kannattaa pitää mielessä. Sitä voi pyöritellä kielen päällä ja miettiä, mitä se voisi tarkoittaa omassa elämässä.

Seppo Honkanen
Aviisin pääkirjoitus 17/2009

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s