Akateeminen sivistymättömyys

Yliopiston tarjoama laaja sivistys on yleinen, mutta väärä käsitys. Tohtoriksi valmistuva osaa kyllä briljeerata akateemisilla termeillä, mutta häneltä voivat puuttua perustiedot maailmasta ja sen historiasta.

Tampereen yliopisto julistaa kouluttavansa maailmaa ymmärtäviä maailman muuttajia. Laput silmillä putkitutkintonsa suorittava tyyppi oppii yliopistossa akateemisen kielipelin, siivun erikoistumisalueestaan ja taidon kirjoittaa kelvollisia tenttivastauksia.

Siitä on maailman ymmärtäminen kaukana.

Mistä ymmärrystä voi löytää, jos ei yliopistosta?

Kesällä kannattaa lähteä löytöretkelle kirjastoon. Tutkimusmatkailijan paras lähtöviiva on kirjahylly, jonka hän tavallisesti ohittaa. Kauppatieteilijälle tekee hyvää tutustua vaikkapa taidehistoriaan, kulttuurin tutkijalle evoluutiobiologiaan, ydinvoiman kannattajalle sitä vastustavaan materiaaliin – tai toisin päin!

Vieraisiin asioihin tutustuessa oppii ymmärtämään maailmaa taatusti paremmin kuin pelkkiä oman alan tenttikirjoja pänttäämällä tai samanmielisten tovereiden kaanonia kuuntelemalla. Oivalluksia syntyy, kun uskaltaa hylätä totunnaiset kuvionsa ja katsella maailmaa mukavuusalueensa ulkopuolelta.

Hyvä lähtölaukaus jokaiselle maailman ymmärtämisestä kiinnostuneelle onBill Brysonin Lyhyt historia lähes kaikesta. Teos kuvailee maapallon ja ihmisen kehityshistorian mukavassa muodossa.

Mielenkiintoisen perspektiivin ihmisyyteen tarjoavat Jussi Viitalan teokset, esimerkiksi Tieto-Finlandia ehdokkaana ollut Inhimillinen eläin, eläimellinen ihminen.

Mutta jos tahtoo ymmärtää maailmaa suuressa mittakaavassa, täytyy tutustua tähtitieteeseen. Universumin arvoitusten äärellä havaitsee pienuutensa ja ymmärtää, että ei ymmärrä. Alkupalaksi kelpaa nautiskella vaikkapa Esko Valtaojan Kotona maailmankaikkeudessa.

Kaikesta kirjaviisaudesta huolimatta ainoa tapa oppia ymmärtämään elämää on lopulta kuitenkin elämä itse. Maailma on tavattoman mielenkiintoinen paikka, jota kannattaa tarkkailla uteliain silmin.

Opiskelijahintaista ruokaa syödessäni olen tutustunut hyvään juomaseuraan ja fiksuihin ihmisiin, joten olen tyytyväinen, että olen viettänyt aikaani Tampereen yliopistossa. Mutta kaiken, mitä maailmasta luulen ymmärtäväni, olen oppinut yliopistosta huolimatta – en sen ansiosta. Vika voi tietysti olla myös minussa.


Seppo Honkanen
Aviisin pääkirjoitus 8/2010

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s