Porilaisia emme ole

Henkselit paukkumaan! Me tamperelaiset asumme maailman parhaassa paikassa, sillä tilastot eivät valehtele.

Keväällä Tampere valittiin Suomen parhaaksi kaupungiksi Taloustutkimuksen gallupissa. Kesällä Newsweekin asiantuntijaraati valitsi Suomen maailman parhaaksi maaksi.

Tilastovoitot syntyivät korkean koulutuksen ansiosta.

Ilman yliopistoa Tampere olisi Pori: keskisuuri entinen teollisuuskaupunki, jossa vieraalta näyttävä tyyppi saa luuvitosen nekkuunsa sitä suuremmin pyytämättä. Paikka, josta kynnelle kykenevät nuoret lähtevät muualle opiskelemaan.

Ilman maailman parhaaksi kehuttua koulutusta Suomi olisi jäänyt kauas kärkikahinoista amerikkalaislehden listalla.

Kun Yhteiskunnallinen Korkeakoulu – yliopiston edeltäjä – muutti Helsingistä Tampereelle, kaupunki oli lähes puolet pienempi kosken ympärille kasvanut teollisuuskeskittymä. Korkeakoulu oli kodikas alle tuhannen tyypin opinahjo.

Yliopistolaisia arvostettiin 60-luvun Tampereella niin paljon, että työntekijät saivat keskustan liikkeistä alennusta. Olivathan he akateemisesti koulutettuja. Myös opiskelijoita kunnioitettiin korkeamman sivistyksen edustajina. Silmät tosin aukenivat äkkiä. Ylioppilaat saivat porttikiellon suosikkiravintolaansa Tillikkaan. Professorit saivat jäädä tanssimaan pöydille.

Vuosikymmenten kuluessa yliopisto on arkipäiväistynyt, mutta sen merkitys kaupungille ei ole ainakaan vähentynyt.

Kun lasketaan yhteen yliopiston, Teknillisen yliopiston ja ammattikorkeakoulun opiskelijat, kaupungissa on noin 37 000 korkeakouluopiskelijaa. Se on valtava väkijoukko 200 000 asukkaan kaupungissa.

Opiskelijat tekevät Tampereesta Tampereen.

Tuskin kukaan olisi uskonut 50 vuotta sitten, että kaupungin suurimpien työnantajien listalla komeilee yliopisto. Perinteisestä tamperelaisesta suurteollisuudesta ovat jäljellä lähinnä Finlaysonin ja Tampellan punatiiliset tehdasrakennukset, mutta yliopistossa työskentelee pari tuhatta tyyppiä.

Tampereen yliopiston lonkerot ulottuvat seutukunnan lisäksi koko Suomeen. Lukemattomilla korkea-arvoisilla palleilla istuu yliopistomme kasvatti. Neljä nykyisen hallituksen ministeriä ja 38 istuvaa kansanedustajaa on opiskellut Tampereen yliopistossa.

Joten katsele luennoilla ympärillesi. Se etummaisessa rivissä istuva suupaltti saattaa olla tuleva ministeri.

Seppo Honkanen
Aviisin pääkirjoitus 10/2010

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s