Änkyrä, älä valita!

Kun tarpeeksi paljon valittaa, maailmasta tulee parempi paikka”, väitti eräs tapaamani henkilö.

Ei varmasti tule. Kun tarpeeksi paljon valittaa, onnistuu pahoittamaan muidenkin mielen. Tuskin edes valittajan oma mielentila purnaamalla paranee.

 

Kanteluiden ja valitusten määrä on lisääntynyt rajusti koko 2000-luvun alun, kertoo Turun Sanomat.
Kantelut oikeusasiamiehelle ovat lisääntyneet 78 prosenttia ja kantelut oikeuskanslerille 37 prosenttia vuosituhanteen vaihteeseen verrattuna. Kuluttajariitalautakunnassa valitusten määrä on kasvanut puolella.

Hoitohenkilökunnasta tehdyt valitukset Valviraan ovat lisääntyneet 80 prosentilla. Uutta kanteluiden ennätystä odotetaan myös Julkisen sanan neuvostossa.

On hienoa, että kaltoinkohdellulla on mahdollisuus vaatia oikaisua. Mutta kolikolla on myös kääntöpuoli. Internet mahdollistaa äärettömän helpon virallisen valittamisen. Elämäänsä kyllästyneet voivat purkaa pahaa oloaan turhuuksista ruikuttamiseen. Se kuormittaa virkakoneistoa valtavasti. Pahimmillaan perusteettoman valituksen käsittely pysäyttää rattaat vuosikausiksi.

Paisuva valitusvirsivuori kertoo paitsi aidoista ongelmista, myös perusnegatiivisesta elämänasenteesta. Se syövyttää ilon. Se latistaa tunnelman.

Ihminen näkee niitä asioita, joihin kiinnittää huomiota. Änkyrä näkee epäkohtia kaikkialla. Hän kohottaa omat mielipiteensä moraalisiksi ohjenuoriksi, joiden mukaan muidenkin pitäisi elää. Änkyrän mielestä maailmasta olisi syytä kieltää, rajoittaa ja pyyhkiä pois jotakuinkin kaikki, mistä hän ei itse satu pitämään. Änkyrä protestoi, valittaa ja huomauttelee. Omasta mielestään hän tekee tärkeää pioneerityötä: korjaa maailman virheitä.

Änkyrä on aina vaatimassa mutta harvoin antamassa. Hän arvostelee muita, mutta unohtaa katsoa peiliin. Hän ei ymmärrä, että hänen oma käytöksensä on suurin este hänen ajamiensa asioiden menestykselle.

Sitä satoa niitetään, jota kylvetään.

 

Myönteisyys leimataan usein köykäisyydeksi. Suurimpana älykkönä pidetään tyyppiä, joka esittää negatiivisimman näkemyksen maailman menosta. Miksi?

On äärettömän helppoa arvostella muita ja alleviivata epäkohtia. Paljon vaikeampaa näyttää olevan kiittäminen ja sen tunnustaminen, ettei todellisuus välttämättä hassumpi paikka olekaan.

Seppo Honkanen
Aviisin pääkirjoitus 12/2010

Mainokset

One thought on “Änkyrä, älä valita!

  1. Valittamista voi myös välttää; tehdä ja tuottaa parempia palveluja.
    Valitukset netissä pitäisi laittaa muiden potentiaalisetn valittajien nähtäville ettei samaoista asiaoista aina valitettaisi uudelleen.
    Myös vastineet näkösälle!

    Kritiikki on kuitenkin kehityksen avain.

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s