Huhut kuolemastani ovat liioiteltuja

Lakkautetaan Aviisi. Korvataan kaikkien kaupunkien ylioppilaslehdet Helsingissä tehtävällä suurella ja mahtavalla Suomen ylioppilaslehdellä. Tehostetaan toimintaa. Säästetään rahaa.

Asiaa pohdittiin SYL:n järjestämässä puheenjohtajien ja pääsihteerien tapaamisessa Helsingissä. Kun vilkaisee aiheesta tehtyä PowerPoint -esitystä, ehdotus saattaa vaikuttaa jossain määrin järkevältä. Mutta sitä se ei ole.

 

Ylioppilaslehtien voima on juuri paikallisuudessa. Ne luovat yhteisöllisyyttä aikana, jolloin sosiaalinen pirstaloituminen on kasvava ongelma. Oma ylioppilaslehti kertoo asioista, joista valtakunnallinen lehti ei kertoisi. Se ottaa näkökulman, jota valtakunnallinen lehti ei ottaisi. Se puolustaa oman yliopistonsa opiskelijoita.

Lehdet toimivat ylioppilaskuntien tiedotuskanavina, mutta ne eivät ole tiedotuslehtiä: ylioppilaslehtiä tehdään journalistisin perustein. Eri puolilla maata ilmestyvät itsenäiset julkaisut tarkoittavat useita näkökulmia, avauksia ja huomioita myös yhteiskunnalliseen keskusteluun. Suomi ei ainakaan toistaiseksi ole pelkkää Helsinkiä.

Tampereen yliopistossa annetaan maamme arvostetuinta toimittajakoulutusta. Itsenäinen Aviisi on toiminut harjoitusmaastona uusien toimittajakykyjen oivalluksille vuosikymmenten ajan. Ylioppilaslehdet ovat villin, vapaan, kokeilevan journalismin viimeisiä reservaatteja.

Se on jo arvo sinänsä.

Vaikka Aviisi on nuori ja innokas, lehdellä on ikää kypsät 50 vuotta. Tampereella vuodesta 1960 tehdyllä julkaisulla on arvostettu nimi – vai pitäisikö sanoa brändi. Aviisi postitetaan pirkanmaalaiskansanedustajille, lehtien toimituksiin ja muille vaikuttajille. Aviisia myös siteerataan mediassa, joten tamperelaisääni kaikuu pitkälle.

On hyvä muistaa, että Aviisi on Tamyn ylivoimaisesti suosituin jäsenpalvelu. Ilman omaa lehteä ylioppilaskuntatouhu jää pienen piirin hämyisäksi puuhasteluksi, joka ei kosketa riviopiskelijaa muuta kuin pakollista jäsenmaksua maksettaessa. Aviisin osuus 93 euron jäsenmaksusta on noin seitsemän euroa.

Jos oma lehti halutaan sulauttaa osaksi kasvotonta keskusjohtoa, on ihan loogista ottaa askel eteenpäin. Yhdistetään kaikki ylioppilaskunnat Helsingistä johdetuksi Suomen ylioppilaskunnaksi. Tehdään Tampereen yliopistosta Helsingin yliopiston paikallisneuvosto.

 
Ai niin, ne kustannussäästöt. Tällä hetkellä Ylioppilaslehti maksaa Helsingin yliopiston ylioppilaskunnalle HYY:lle yli 300 tuhatta euroa vuodessa. Eikä siinä vielä kaikki. HYY ostaa lisäksi ilmoitustilaa omasta lehdestään 65 tuhannella eurolla vuodessa. Aviisi koko komeudessaan maksaa Tamylle vain hiukan enemmän kuin HYY:n pelkkään ilmoitustilaan upottama summa. Tuskin näkyvyys maanlaajuisessa ylioppilaslehdessä ilmaista olisi.

Seppo Honkanen
Aviisin pääkirjoitus 13/2010

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s