Pyhää henkeä kaupan

”On ihmeellistä, että Jumala voi hetkessä kasvattaa jalkaa”, toteaa nuori nainen silmät hehkuen. Hän esiintyy Youtube-videolla kertomassa jalkaterästä, joka kasvoi Nokia Mission herätysillassa.

Lavalle saapuu myös liikkeen perustaja, karismaattinen saarnamies Markku Koivisto. Hän heilauttaa käsiään, päästää suhisevan ääneen – ja nainen kaatuu takana odottavan miehen käsivarsille. Koivisto tekee selväksi, että jumalallinen voima kanavoituu hänen kehonsa kautta.

Kokemus ”Jumalan kasvattamasta jalkaterästä” on varmasti ikimuistoinen. Siihen vilpittömästi uskova nainen säkenöi iloa kuvitellessaan, että Jumala kosketti juuri häntä. Onko siinä jotain pahaa?

 

Brittiläinen taikuri, hypnoosimestari Derren Brown harrastaa ”yliluonnollisilla” ilmiöllä rahastavien huijareiden paljastamista. Tuoreessa Miracles for sale -dokumentissa Brown näyttää, miten ihmeparantajien temput tehdään. Hän jopa kouluttaa tavallisesta miehestä tv-saarnaajan ja ihmeparantajan, jonka puhuessa teksasilainen yleisö kokee parantuvansa ja kaatuilee ”Pyhän Hengen vaikutuksesta”. Oikeasti kaatuilussa on kysymys hieman maallisemmista asioista: suggestiosta ja ryhmäpaineesta.

Ihmeparantumisiin uskovat ovat vilpittömiä kokiessaan terveytensä kohentuvan. Se voi parantua hetkellisesti ihan oikeasti, koska plasebo-vaikutuksen voima on suuri. Ilmiö on mielenkiintoinen, mutta siinä ei ole mitään yliluonnollista.

”Minkä tahansa helpottavan selityksen antaminen oireille, usko paremmasta sekä hoitajan osoittama kiinnostus ja myötätunto muokkaavat kokemusta – jopa dramaattisesti”, kirjoitti psykiatri Hannu Lauerma plasebo-vaikutuksesta Aviisissa 5/2011.

Skeptikko James Randi apureineen tutki 1980-luvulla Yhdysvaltojen kristittyjä ihmeparantajia. Hän totesi, että he tienaavat miljoonia dollareita kerjuukampanjoiden, tv-ohjelmien ja kiertueiden avulla. Myös Nokia Missio on kunnostautunut rahalahjoitusten kerääjänä.

Randi on paljastanut esimerkiksi, että kymmeniä tuhansia seuraajia saanut Peter Popoff käytti korvaan piilotettua kuuloketta. Hänen apulaisensa keräsivät vaivihkaa tietoa yleisöstä. Rouva Popoff välitti ne radiolähettimen avulla miehelleen, joka loihti vaikutelman jumalallisesta tietämyksestä. Paljastuksen jälkeen Popoffin maine meni hetkeksi, mutta kunnon huijarin tavoin hän ei ollut moksiskaan. Nyt hän kaupustelee netissä ”ihmeitä tekevää vettä” hyväuskoisille hölmöille.

Kun Markku Koivisto menetti pappioikeutensa, Tampereen piispa Juha Pihkala syytti häntä shamanismista, okkultismista ja valkoisesta magiasta. Minä tyydyn syyttämään Koivistoa ja muita ihmeparantajia viattomien ihmisten harhauttamisesta halpojen lavahypnoosikikkojen avulla.

Osa heistä toimii tietoisesti, osa mahdollisesti tiedostamattaan.

”Toimintatapani Jumalan valtakunnan työssä ovat olleet itsekkäitä ja omavoimaisia. Olen nostanut itseäni ylöspäin omin voimin ja luottanut pääasiassa itseeni enkä Jumalaan”, totesi Koivisto 11. syyskuuta lähettämässään tiedotteessa.

Alkoiko omatunto kolkuttaa?

Esim. YouTubesta löytyy Derren Brownin, James Randin
ja Nokia Mission videoita, joihin kirjoitus pohjautuu.

Seppo Honkanen

Aviisin pääkirjoitus 10/2011 


Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s