Maaliin ranskalaisia viivoja pitkin

”Millainen on sinun unelmasi?” kysyi Timo Vuorensola. Hetken mietittyäni totesin, että en tiedä. Minä vain ajelehdin.

Kymmenen vuotta sitten Vuorensola oli tamperelainen puhelinmyyjä. Nyt hän on ohjannut Suomen historian kalleimman elokuvan, pian ensi iltansa saavanIron Skyn.

Hänellä on ollut unelma.

 

Tutkimusten mukaan ne ihmiset, jotka asettavat elämälleen kirjallisia tavoitteita, menestyvät paremmin kuin me ajelehtijat. Se on helppo uskoa. Konkreettiset päämäärät kannustavat ponnistelemaan säännöllisesti ja pitkäjänteisesti.

Helppoheikkien kaupittelemia sisäisiä sankaruuksia, unelmahöttöjä ja positiivisia energiakenttiä on helppo pilkata. Elämä ei muutu hokkuspokkustempuilla joksikin ihan muuksi, mutta tavoitteellisesta ajattelusta on hyötyä arkisissakin askareissa.

Ainoastaan tiedossa olevaa maalia kohti voi pyrkiä, joten tavoitteet täytyy rajata riittävän tarkasti. Selkeitä päämääriä ovat vaikkapa gradun kirjoittaminen tiettyyn päivämäärään mennessä, puolimaratonin juokseminen, 10 kilon laihdutus tai Mika Waltarin koko tuotannon lukeminen.

Gurut neuvovat, että tavoitteet kannattaa myös purkaa järkeviksi välietapeiksi. Harva juoksee maratonin köllöteltyään ensin pari vuotta sohvan pohjalla, joten rapakuntoiselle ensimmäinen välitavoite maratonin juoksemiseksi voisi olla vaikkapa ylimääräisen kilometrin kävely viisi kertaa viikossa. Parhaan toimintastrategian löytää pohtimalla, millaisia keinoja käyttäen muut ovat onnistuneet vastaavan päämäärän saavuttamisessa.

Yksi asia on varma. Oman elämän perimmäisten kysymysten pohtiminen ei ole pahitteeksi. Mistä aidosti haaveilet? Millaisessa elämäntilanteessa tahdot olla kymmenen vuoden päästä? Mihin konkreettisiin toimenpiteisiin voit ryhtyä edistääksesi tavoitteitasi?

Listaa ajatuksesi ranskalaisin viivoin. Vaikka repisit paperin ja unohtaisit raapustamasi asiat, pysyvät ne silti ankkuroituneina jonnekin alitajuntasi perukoille. Tiedostamaton mieli altistaa havaitsemaan tarjolle tulevat, tavoitteita tukevat mahdollisuudet.

 

Pari vuotta sitten selailin itsetutkiskelun puuskassa jotakin kirjastosta lainaamaani self help -opasta. Näppäilin Word-tiedostoon kirjallisen haaveen: haluan käydä kaikilla maailman mantereilla. Siihen mennessä olin reissannut ainoastaan Euroopassa. Yllättäen minulle on tarjoutunut tilaisuus matkustaa neljälle uudelle mantereelle. Enää Afrikka ja Antarktis ovat näkemättä.

Timo Vuorensola aikoo juosta tänä vuonna maratonin ja mennä naimisiin. Ehkä minäkin koetan kirjoittaa pari ranskalaista viivaa.

Seppo Honkanen

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s